vineri, 15 iunie 2012

Tortul Sarei

de 15 ani mi-a cam dat batai de cap. a fost o adevarata provocare...
dar cu imaginatie si staruinta a iesit :)). ce sa zic, mi-au iesit cremele foarte gustoase, am avut toate ingredientele, doar ca ... consistenta lor (a cremelor)  nu a fost asa cum trebuia... este ultima oara cand respect retete preluate din alte "locuri"... cu ce fac eu din intuitie rar nu imi iese... dar sa nu ma mai plang atat, caci se pare ca asta este tendinta :)) nu am prea multe poze, caci am fost asa de implicata incat uitam s amai imortalizez :))
ideea este ca am vrut sa fac un tort din creme si a iesit un tot de inghetata... :p

si iata cum am petrecut eu 4 ore duminica si inca una luni dimineata. am pregatit ingredientele



baton de vanilie, lapte, oua, migdale macinate, frisca lichida, zahar brun, miere, zmeura, amidon, agar agar, faina de macinis, ciocolata bruta,. cam astea, o sa le clasific pe bucati pentru fiecare crema in parte



Incep cu blatul


                                                                             necesar:
5 albusuri, 20 g zahar brun si 2 linguri miere, 140 g migdale macinate, 20 g faina, scortisoara, un praf de sare. am mixat albusurile pana s-au facut spuma, am incorporat zaharul si am mai mixat pana s-a topit zaharul, apoi am adaugat mierea, am omogenizat bine. apoi in ploaie am incorporat ingredientele uscate, amestecand circular de jos in sus, cu grija si delicatete ca sa nu iasa prea mult aer din albusuri. pe o foaie de copt pe care am desenat doua cercuri cu circumferinta formei de tort. am pus aluatul intr-un cornet de hartie si l-am spritat doua discuri. le-am pus la cuptor cam 15 minute la gos mare (200*) apoi am micsorat focul la 150 si le-am mai lasat 15 minute. apoi le-am scos si le-am pus pe gratar la racit si m-am apucat de


bavareza de vanilie


aici am folosit 3 galbenusuri, 120 ml lapte, 40 g zahar brun, 1 lingurita de agar agar, 150 ml smantana lichida si un baton de vanilie.

first am pus laptele cu pastaia de vanilie, pe care am taiat-o in 2 pe lung si din care am scos semintele, la fiert. dupa ce a dat in cateva clocote am adaugat lingurita de agar agar si am mai lasat putin la fiert.

eu sunt fan vanilie, iar gustul acestei creme m-a trimis in copilarie la inghetata lui raposatul mosh cruceanu, cea mai buna inghetata din lume pe care am mancat-o ever




then, am frecat galbenusurile cu zaharul pana s-au albit si s-au intarit, apoi am adaugat treptat laptele fierbinte si am pus pe foc continuand sa amestec, pana cand compozitia s-a ingrosat. am pregatit un castorn cu circumferinta mai mare decat craticioara


in care am fiert crema in care am adaugat apa rece si gheata, am bagat craticioara in apa cu gheata si am amestecat pana s-a racit. merita.

efortul, pentru ca repet, consistenta cremei si gustul e unic... si bataturile de la degete merita :))
apoi am batut frisca si am combinat-o cu crema fiarta



in forma de tort cu fund detasabil am asezat folie de plastic, am pus un blat si apoi am turnat bavareza de vanilie. am pus la frigider. trebuie sa recunosc ca asta e singura crema care are consistenta potrivita :))... poze aici la monta nu am, caci eram pe repede inainte

ganache de zmeura
300 d zmeura, 150 ml sirop de zahar, 100 ml lapte, 250 ciocolata amaruie

am pus la fiert siropul de zahar impreuna cu zmeura. are nevoie de cateva clocote pana mai scade lichidul, apoi am strecurat piureul printr-o sita ca sa scap de samburi (nu inteleg de ce ca samburii contin antioxidanti)...
apoi am lasat putin la racorit si am continuat cu ciocolata




apoi am pus intr-o alta craticioara laptele la incalzit, peste care am adaugat ciocolata si am amestecat pana cand ciocolata s-a topit si s-a transformat intr-o crema consistenta. am lasat si aceasta compoztie la racorit si apoi am amestecat-o cu piureul de zmeura... mmm, imi ploua in gura cand imi amintesc ce gust bun are... consistenta mai subtire :)))... am scos forma de tort din frigider si am turnat peste bavareza aceasta crema si inapoi la rece

mousse de ciocolata


pentru ca sa imi iasa moouse-ul de ciocolata cred ca tre sa iau lectii de la Antoine. imi iese gurtul dar consistenta nu... :((
de aici am pierdut notiunea fotografiatului :))), caci deja m-am prins ca am o problema cu consistenta cremelor si mintea mea era setata pe gasirea de solutii in cazul in care nu stau cremele cand detasez forma de tort...

necesar:
50 g zahar brun, 450 g ciocolata neagra, 20 g sirop de zahar, 6 galbenusuri, 250 g ciocolata amaruie.

am pus laptele, zaharul si siropul de zahar la fiert, cand s-a dizolvat zaharul am turnat compozitia peste galbenusurile pe care le-am "batut" inainte, am amestecat bine si am repus compozitia pe foc, amestecand continu ... pana cand s-a legat o crema. separat, am topit ciocolata in baie de abur si am amestecat-o cu crema fiarta. tot separat am batut frisca spuma si apoi am amestecat-o treptat cu ciocolata. am mixat. am scos again froam de tort din frigider in care sunt cele doua creme si un blat. peste ganache am adauta si al doi-lea blat, iar peste blat am adaugat mousse-ul de ciocolata, am acoperit forma cu folie de plastic si back la frigider. cu mari emotii si cu mintea activa am asteptat sa se intareasca cremele la rece :)) si se pare ca emotiile nu au fost tocmai bune... caci nu s-a intarit nimic mai mult decat cand le-am turnat in forma si cand am avut o tentativa de a scoate "tortul" din forma a inceput sa se prelinga :(((... asa ca am "legat" la loc braul de la forma si am pus la congelator. asta a fost singura solutie care mi-a venit la indemana... toata aceasta operatiune de pana acum mi-a luat 4 ore :D fara pauza...

Luni de dimineata am scos inghetata din congelator si am asezat-o pe platou, arata super bine :)), dar tot am avut emotii pana cand am taiat si gustat tortul, caci nu ma prindeam cum vor fi cremele congelate... (imi imaginam ce e mai rau, ca e plin de ace de gheata, ca e tare de nu poti baga lingurita in el... dar nimic din toate... hehehe... norocul meu... ca, ma dadusem mare ca sparg norii... (si asta voi tine minte din aceasta experienta, sa nu ma mai dau mare :p)... a fost exact o inghetata pufoasa, facuta profi :))) pentru decor, am batut cam 300 ml de frisca cu care am umplut fatza tortului si am decorat cu fructe de padure si trandafiri de zahar. si apoi la loc in cognelator unde ii sta bine unui tort de inghetata
Cam asta este aventura tortului de 15 ani :))... daca doriti sa va aventurati si voi, va zic ... e de munca, dar a iesit atat de bun, ca nu imi venea sa cred ca dintr-o, aproape ratare, a iesit asa un succes :)) Sara s-a bucurat si de aspect si de gust si de faptul ca e de inghetata
deci zic sa ne fie de bine :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu