vineri, 20 mai 2011

Fursecuri traditionale grecesti cu migdale


le-am mancat prima data cand a venit Mircea dintr-un concediu din Grecia, cu multi ani in urma. Apoi le-am mancat cand am fost in Grecia. Si ma tot intrebam oare cum sunt facute si... cand le voi putea face si eu. Si cum vorba "ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se implineasca" la mine e valabila, intr-o buna zi zappand prin canalele tv, dorinta mi se implini ... O tanti grecoaica de origine, arata cum se fac traditionalele fursecuri cu migdale. Evident, am luat carnetelul de retete si am notat ...

Intre mine si implinirea dorintei mele nu mai statea decat apa de trandafiri, pe care am gasit-o printr-o intamplare la auchan.

Ieri aveam tot ce imi trebuia si, nerabdatoare ... am pornit la lucru.

Mai intai am facut umplutura: am amestecat migdale crude presate in mojar cu 2 lingurite de zahar de malt si 1 lingurita de praf de scortisoara (in reteta originala se pune zahar alb, dar eu vroiam sa nu ma simt prea vinovata ca din nou fac dulciuri asa ca am improvizat cu un ingredient natural, nemodificat...)

Apoi am batut bine doua oua si separat am amestecat bine un pachet de unt moale cu o jumatate de pahar de zahar brun (reteta e cu zahar alb), pana s-a topit zaharul. Am adaugat si ouale, un praf de sare, am continuat sa amestec pana s-a omogenizat bine, apoi am adaugat zahar vanilat si treptat 3 pahare de faina de alac (reteta originala este cu faina alba).

 Am framantat bine pana cand aluatul s-a desprins de pe vas.
Am incins cuptorul, am tapetat doua tavi cu folie de aluminiu si am inceput sa dau forma fursecurilor.
Cu varful degetelor am luat aluat si am facut o sfera
Pe care am presato bine cu podul palemlor

Am adaugat o jumatate de lingurita de umplutura pe centru (migdale cu zahar si scortisoara)
Si am presat marginile asa incat sa se inchida bine, cu atentie, ca sa iasa forma lunguiata si frumoasa.
Le-am pus in tava, si dupa ce am umplut tava cu fursecuri, le-am bagat in cuptor.
Le-am tinut aproximativ 40 de minute la 160 de grade.
Dar asta nu este tot, pentru ca, cu reteta asta este nevoie sa ai rabdare... adicatelea, dupa ce frusecurile se coc, se ung cu apa de trandafir si se lasa peste noapte sa absoarba apa de trandafiri.

Asa ca ... cu parere de rau ca mai am de asteptat o noapte pana sa degust grozavia, m-am apucat sa le pensulez cu apa de trandafiri
Le-am pus intr-un castron in asa fel incat sa nu se lipeasca unul de altul.
Am acoperit castronul cu folie alimentara si am asteptat cuminte pana dimineata :)) evident DORMIND :p
Dimineata primul lucru pe care l-am facut dupa ce m-am dat jos din pat a fost sa tavalesc fursecurile prin zahar praf (am rasnit zahar brun, dar reteta este cu zahar praf alb) si evident am gustat... vreo trei fursecuri :))).
mmmmmmmmmmm, delicioase
Data viitoare le voi face cu faina si zahar alb ca sa simt gustul acela... insa pana atunci va trebui sa mai slabesc si eu si Sara :)))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu