duminică, 18 mai 2014

Budinca din paine cu aroma de caramel

Imi era dor sa fac ceva dulce. De gatit am mai gatit, dar nimic nou sau spectaculos :)
Am dat o tura de frigider si a iesit budinca asta. In 40 de minute am dat-o gata.
Mai intai am pus 4 linguri de zahar la topit, dupa ce s-au caramelizat am adaugat 200 ml de smantana vegetala, o cana cu lapte, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie si ceva nucsoara proaspat rasa. Am lasat sa dea un clocot si apoi am pus compozitia la racit. Dupa ce s-a racit ( eu eram grabita din cauza de pofta, asa ca am lasat jet de apa rece sa curga in chiuveta, am pus oala cu griga intr-un colt al chouvetei ca sa nu ajunga jetul de apa in compozitie si, am amestecat cu telul pana s-a racit)  am adaugat doua oua intregi. Am amestecat bine sa se omogenizeze, apoi am inmuiat 8 felii de paine neagra cu seminte, in compozitie. Apoi am pus feliile de paine inmuiate intr-un vas de ceramica, am "infipt" in ele cate doua mure congelate si am turnat restul de compozitie. Am pus produsul final in cuptorul incins timp de 20 de minute. Cat s-a copt budincuta mi-a amintit ca am la congelator frunze de menta asa ca am scos vre-o 10 frunze, le-am rupt bucatele, le-am pus in mojar, peste am adaugat o lingurita de zahar si am pisat bine pana s-a facut o pasta verde groasa, uleioasa, ca o marmelada. Cu marmelada de menta am ornat budinca.
Cam atat! Am ras tot, rapid :))

joi, 26 decembrie 2013

Ciocofin

o minunatie fina si cremoasa, in combinatie cu sos si marmelada de portocale! 

am folosit:
150 gr ciocolata milka (o tableta de ciocolata neagra si o jumatate de tableta cu lapte)
50 gr unt
50 ml frisca lichida
4 lingurite de zahar
3 oua
6 linguri faina de migdale
un praf de sare



am topit ciocolata cu untul si frisca lichida in baie de abur, am lasat ciocolata topita sa se raceasca si am amestecat pe rand cele trei galbenusuri dupa care am incorporat 6 linguri de faina de migdale si praful de sare.








apoi separat am batut spuma cele 3 albusuri cu zaharul, iar la final am amestecat usor albusul (ca sa nu iasa prea mult aer din albus) cu restul compozitiei.












apoi am pus compozitia in forme, formele intr-o tava, in tava am pus apa fiarta pentru a favoriza cresterea. am pus tava in cuptorul incins timp de 15 minute








pentru sosul si marmelada de portocale am folosit:

2 portocale mari
4 linguri de zahar
50 gr de unt

am ras coaja de la portocale, am stors zeama celor doua  portocale si impreuna cu pulpa, zaharul si untul le-am pus la fiet. le-am lasat la foc mic pana cand a scazut compozitia la jumatate. apoi am trecut compozitia prin stracuratoare. asa am obtinut sos de portocala si marmelada :)







deliciosaaaaaaa!!! parol :D

miercuri, 25 decembrie 2013

Acadele de ciocolata





anul asta, pentru cadourile de Craciun, pentru cei dragi am "crosetat" acadele de ciocolata! se fac foarte repede, sunt o incantare vizuala si un deliciu pentru papile :)











am folosit 5 caise confiate, o mana de merisoare (cranberries) confiate, vreo 20 de migdale, 200 grame de ciocolata de menaj, 50 gr unt, frisca lichida 100 ml, bombonici mici colorate pentru decor si bete de frigarui.


am tocat marunt fructele confiate si le-am asesat pe hartie de pergament in gramajoare care sa defineasca cat de cat forma acadelei"(ca  o schita/sablon/matrita). in mijloc am asezat batul de frigaruie.



apoi am topit ciocolata in baie de apa impreuna cu frisca si untul si dupa am turnat-o (ciocolata) cu o lingura peste "formele" create din fructele confiate. formele ies neregulate si foarte interesante, putem sa ne jucam si sa dam frau creativitatii asa cum si cat ne permite ea :). deasupra am presarat migdalele tocate in bucati mari, restul de fructe confiate si bombonelele sidefate. apoi le-am scos la rece (eu le-am dus pe balcon dar pot fi puse la frigider sau intr-o camera racoroasa sau daca va grabiti chiar si la congelator) si cam intr-o ora s-au intarit. 







dupa ce s-au intarit le-am gustat first ca sa ma asigur ca :) mmmmm, sunt delicioase <3, apoi le-am ambalat frumos spre a le oferi in dar!


sa ne tihneasca Sarbatorile de Craciun!!! 

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Budinca de curmale si pere





este o reteta pe care o am din emisiunea "Direct de la producator"" de la Paprika. ori de cate ori trandavesc, dau drumu la tv si este imposibil sa nu fac rost de o reteta interesanta sau de ceva idei la care sa crosetez.
nu este complicat de facut si mi-a luat aproximativ 2 ore cu tot cu copt





am nevoie de:
- 2 pere mari coapte,
- o cana de curmale fara samburi
- o lingurita de bicarbonat
- un varf de cutit de praf de copt
- o jumatate de cana de zahar brun
- o cana de faina
- doua oua
- o lingurita de ghimbir ras
- 60 g unt topit

am pus curmalele intr-o cratita cu o lingurita de bicarbonat si o cana cu apa. le-am lasat la fiert 10 minute apoi le-am lasat la racit. intre timp am taiat doua pere in felii si le-am pus intr-o tava de silicon.








apoi am facut sosul de caramel:
am pus 8 linguri de apa si doua cani de zahar alb la fiert. le-am lasat pana cand zaharul a inceput sa prinda culoare, apoi am pus doua cani de frisca lichida si le-am lasat pe foc inca 10 min. apoi am turnat cateva linguri de caramel fierbinte peste perele din forma










intre timp s-au racit curmalele. le-am mixat in blender si apoi am adaugat restul ingredientelor. cele 2 oua, untul topit, ghimbirul, zaharul brun, faina si praf de copt. am omogenizat bine si am turnat compozitia peste pere.













apoi am pus forma in cuptorul incins la 180 de grade unde am tinut-o 40 de minute











am rasturnat budinca intr-o farfurie cu grija ca sa nu se rupa si arata :) intr-un mare fel ;)










dar cum arata este mic copil pe langa gust. o combinatie perfecta, care nu seamana cu nici un desert din cate am mancat sau am facut vre-o data. excelet!










am servit-o cu sosul de caramel prezentat mai sus si frisca usor batuta! si nu ne-am putut orpi la o felie :)) daca sunteti la cura nu incercati ;)


joi, 12 septembrie 2013

Oua infasurate in bacon si cascaval




sunt bune si pentru felul 2 servite cu o garnitura dar, si pentru micul dejun. noi le-am mancat la micul dejun cu paine prajita.










am luat o tava de briose in care am asezat
cate doua felii de bacon pentru fiecare portie, ca in imagine. am pus cateva felii de ardei iute
















peste care am adaugat un ou intreg, piper














si apoi cascaval ras














am pus tava in cuptorul incins si le-am copt timp 15 minute. se pot tine in cuptor si mai putin, in functie de cum prefera fiecare consistenta oului. eu am preferat sa le fac tari!















cam asta e tot ce am avut de facut :)

o reteta simpla, gustoasa, rapida (20 de minute cu tot cu pregatire). 



duminică, 8 septembrie 2013

Budinca de zahar ars


Ii zic asa si nu crema de zahar ars caci am schimbat pe acolo chestii ... ca Na, nu pot sa respect retete si sa nu pun de la mine ceva :)) improvizatii de moment, nu alta :p




deci zic asa: pun o mana de miez de nuca la prajit, atat cat sa ii scot coaja usor si sa schimb putin gustul (vreau sa am un gust de crantz). apoi las miezul de nuca la racit, ii decojesc si il rup bucati de marime medie. apoi, iau o cratita de inox in care 4 linguri de zahar brun si le topesc (ard) la foc mediu, pana cand zaharul devine caramel, lichid, cu grija sa nu il ard. intr-o forma rotunda de ceramica torn zaharul ars rezultat peste care presar miezul de nuca prajit







in acelasi vas de inox pun alte 4 linguri de zahar brun la topit, procedez ca in prima faza. dupa ce zaharul se topeste uniform adaug 250 ml de frisca lichida hulala si las la fiert la foc mic aproximativ 10 min. vreau sa obtin gust de caramel si consistenta groasa. apoi adaug 100 de ml lapte, amestec bine si pun compozitia la racit. intr-un castron bat 4 oua intregi si dupa ce s-a racit "caramelul" adaug oul batut peste, un strop de Disaronno pentru aroma de migdale si un pliculet de extract de vanilie Finesse. amestec bine si torn compozitia peste zaharul ars din forma de ceramica.





pun la cuptor 20 de minute si cat timp s-a copt budinca m-am gandit ca pentru decor s-ar potrivi ceva forme de zahar ars. am vazut eu la niste cofetari celebri cum manevreaza zaharul ars si il transforma in forme deosebite. m-am jucat si eu putin ... la un nivel de incepator cam atat am putut sa scot :)) din mainile mele inca neindemanatice


in culori de toamna, cu un gust delicat de caramel, migdala si vanilie si o textura fina si cremoasa... a iesit un rasfat fin pentru duminica dupa-amiaza

luni, 2 septembrie 2013

Kapia umpluti cu feta

se pare ca sunt usor obsedata de mancarea greceasca zilele astea. azi al micul dejun am pregatit aceasta reteta delicioasa. nu e usor de facut, in sensul ca e consumatoare de timp, dar merita efortul. eu am copt ardeii de aseara, azi doar i-am curatat de coaja si i-am umplut.









deci am luat 3 bucati de ardei kapia pe care i-am copt, i-am decojit, i-am curatat de cotoare si seminte. separat am facut o crema din:
- o bucata de 100 g de feta pe care am pisat-o cu furculita peste care am adaugat
- cateva linguri de lapte
- o lingura de ulei de masline
- o lingurita de oregano
- piper








am taiat ardeii in doua pentru ca erau prea lungi, apoi i-am umplut cu crema de branza.
intr-un vas de ceramica uns cu ulei de masline am asezat ardeii si pe deasupra am presarat piper si oregano.
i-am pus la cuptor 15 minute si i-am servit la micul dejun cu paine prajita











pana si mofrutosii casei si-au lins degetelele :))

deci, incercati. merita efortul, MAXIM