joi, 26 mai 2011

Socata

pentru prima oara in viata am facut. Vanez socul de cand am vazut ca a inflorit in copaci si, de abia ieri am gasit sa cumpar de la o tanti care vindea florile pe marginea drumului. Sunt plimbate, ca atunci cand le-am gasit ma indreptam spre cabinet si nu am mai avut timp sa le duc acasa, asa ca le-am carat la cabinet si apoi le-am adus inapoi in drumul taberei :))

Am ajuns acasa si, evident ca nu am avut rabdare sa fac altceva inainte. Am pregatit 2 borcane de 4 litri si jumatate in care am adaugat in fiecare borcan cate 10 flori de soc, cate 2 lamai taiate cuburi mai mari, cate 15 linguri de zahar si cate 2 bucatele mici de drojdie. Am amestecat bine si le-am pus pe balcon. Acum arata asa
Are deja culoare si gust. A inceput sa fiarba si cam de 4 - 5 ori pe zi amestec in el ca sa nu se baloseasca :((, yac... Dupa trei zile de amestecat in el este numai bun de baut. Restul florilor( pentru am luat ca innecata :))) le-am pus la uscat, sa facem ceai la iarna.
O sa completez cu o poza cu produsul final :)), abia astept sa beau bunatatea de suc facut de manutele mele...
Iata si produsul final, care in final este vin :)))))).

Ma cam ia de cap de la el. S-a cam inasprint. Hm... Noroc ca Sarei nu ii place, ca o gaseam pe aici cantand la petunii... Data viitoare il voi lasa doar 2 zile la fiert si il voi opri din fiert imbuteliind sucul in peturi si pastrand-ul in frigider

Mic dejun in 5 minute

si anume, ciuperci umplute.

e adevarat... facute la microunde. Adica fara prea multe calitati ... dar bune si rapide
am luat doua ciuperci mari, le-am curatat, le-am tocat cozile, am tocat cotlet crud afumat. Am asestecat tocaturile cu piper si am umplut cipupercile.
le-am pus in microunde 3 minute. dupa ce s-a scurs timpul am adaudat pe deasupra doua felii de branza feliata hochland
si am mai lasat 30 de secunde in microunde la topit.
Rapid, gustos, chiar delicios. Un mic dejun consistent pentru diminetile in care sunt grabita.
mmmmmmmmmmmm

duminică, 22 mai 2011

Canelloni cu carne si ciuperci

Pentru sambata la pranz, am pregatit Canelloni cu carne, o reteta inventata de mine. Iata cum mi-a trecut mie prin cap sa le pregatesc.


Am tocat o ceapa si un ardei iute marunt si le-am pus la calit in ulei de usturoi.
In timp ce se calea frumos ceapa am tocat doua ciuperci maricele
pe care le-am pus la calit peste ceapa si ardei

dupa ce s-au inmuiat ciupercile am adaugat in tigaie carnea pe care am condimentato cu o seara in  urma cu sare, piper, usturoi, cimbru, boia iute

am lasat totul la calit aproximativ 10 minute si aproape de final am adaugat 100 ml de smantana vegetala

am amestecat bine si am stins focul. La sfarsit am ras deasupra ementaler, am amestecat din nou si am lasat compozitia sa se raceasca.

In timp ce compozitia se racea am pregatit sosul. Nu am mai calit ceapa ca aveam deja in umplututa. Am tocat marunt cateva rosii cherry in ulei de usturoi

si dupa ce s-au calit bine am adaugat o conserva de rosii in bulion si supa de porc (saptamana trecuta am pregatit rasol si zeama am pastrato la frigider pentru o ocazie ca asta).

La sfarsit am condimentat cu sare, piper si busuioc uscat.

Apoi am umplut canelloni cu compozitia din carne si ciuperci


Am turnat sosul deasupra si am bagat la cuptor dupa ce am acoperit vasul cu folie de aluminiu timp de jumatate de ora.
Mie mi s-au parut delicioase si mi-a confirmat asta si Sara, dar si vecinele noastre care au fost invitate la masa.
La final am servit un chec delicios de casa, dar l-am facut in viteza si nu am mai apucat sa il fotografiez.
Sa ne fie de bine!!!

vineri, 20 mai 2011

Fursecuri traditionale grecesti cu migdale


le-am mancat prima data cand a venit Mircea dintr-un concediu din Grecia, cu multi ani in urma. Apoi le-am mancat cand am fost in Grecia. Si ma tot intrebam oare cum sunt facute si... cand le voi putea face si eu. Si cum vorba "ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se implineasca" la mine e valabila, intr-o buna zi zappand prin canalele tv, dorinta mi se implini ... O tanti grecoaica de origine, arata cum se fac traditionalele fursecuri cu migdale. Evident, am luat carnetelul de retete si am notat ...

Intre mine si implinirea dorintei mele nu mai statea decat apa de trandafiri, pe care am gasit-o printr-o intamplare la auchan.

Ieri aveam tot ce imi trebuia si, nerabdatoare ... am pornit la lucru.

Mai intai am facut umplutura: am amestecat migdale crude presate in mojar cu 2 lingurite de zahar de malt si 1 lingurita de praf de scortisoara (in reteta originala se pune zahar alb, dar eu vroiam sa nu ma simt prea vinovata ca din nou fac dulciuri asa ca am improvizat cu un ingredient natural, nemodificat...)

Apoi am batut bine doua oua si separat am amestecat bine un pachet de unt moale cu o jumatate de pahar de zahar brun (reteta e cu zahar alb), pana s-a topit zaharul. Am adaugat si ouale, un praf de sare, am continuat sa amestec pana s-a omogenizat bine, apoi am adaugat zahar vanilat si treptat 3 pahare de faina de alac (reteta originala este cu faina alba).

 Am framantat bine pana cand aluatul s-a desprins de pe vas.
Am incins cuptorul, am tapetat doua tavi cu folie de aluminiu si am inceput sa dau forma fursecurilor.
Cu varful degetelor am luat aluat si am facut o sfera
Pe care am presato bine cu podul palemlor

Am adaugat o jumatate de lingurita de umplutura pe centru (migdale cu zahar si scortisoara)
Si am presat marginile asa incat sa se inchida bine, cu atentie, ca sa iasa forma lunguiata si frumoasa.
Le-am pus in tava, si dupa ce am umplut tava cu fursecuri, le-am bagat in cuptor.
Le-am tinut aproximativ 40 de minute la 160 de grade.
Dar asta nu este tot, pentru ca, cu reteta asta este nevoie sa ai rabdare... adicatelea, dupa ce frusecurile se coc, se ung cu apa de trandafir si se lasa peste noapte sa absoarba apa de trandafiri.

Asa ca ... cu parere de rau ca mai am de asteptat o noapte pana sa degust grozavia, m-am apucat sa le pensulez cu apa de trandafiri
Le-am pus intr-un castron in asa fel incat sa nu se lipeasca unul de altul.
Am acoperit castronul cu folie alimentara si am asteptat cuminte pana dimineata :)) evident DORMIND :p
Dimineata primul lucru pe care l-am facut dupa ce m-am dat jos din pat a fost sa tavalesc fursecurile prin zahar praf (am rasnit zahar brun, dar reteta este cu zahar praf alb) si evident am gustat... vreo trei fursecuri :))).
mmmmmmmmmmm, delicioase
Data viitoare le voi face cu faina si zahar alb ca sa simt gustul acela... insa pana atunci va trebui sa mai slabesc si eu si Sara :)))

miercuri, 18 mai 2011

Noodles de orez cu somon afumat

Azi este miercuri si nu stiam ce sa mancam. Sara poftea la paste de orez, asa ca ea m-a inspirat cu masa de pranz pentru azi si anume noodles de orez cu somon afumat.

Primul lucru pe care l-am facut inainte de orice a fost sa pun apa cu sare la fiert, pentru noodles.
Apoi, am tocat 3 ciuperci gigantice, o ceapa mare verde si un ardei iute.
Am pus ceapa si ardeiul la calit in ulei de usturoi

Dupa ce s-a calit bine ceapa am adaugat ciupercile si am acoperit tigaia

In timp ce ciupercile se inmuiau, am tocat 3 ardei capia copti, 2 felii de somon afumat si 5 masline kalamata.

Apoi am pus intr-un castron 2 maini de noodles si am turnat apa fiarta peste si i-am lasat la inmuiat.
Am adaugat in tigaie ardeiul kapia, somonul afumat si maslinele kalamata si am lasat putin sa se patrunda aromele.
Apoi am adaugat smantana vegetala, cam 100 de mililitri
Am amestecat bine si am mai lasat la foc mic un minut timp in care am scurs noodlesii si i-am amestecat cu putin ulei de usturoi ca sa nu se lipeasca intre ei si am adaugat un praf de sare. La sfarsit am turnat continutul tigaii peste noodlesi am amestecat bine si am lasat putin acoperit ca sa se amestece aromele.
In final i-am aruncat in farfurii si apoi in stomac :)))  :p
au fost deliciosi.

O mancare perfecta pentru o zi de post in care e dezlegare la peste. Am stins cu ceai rece (facut din ceai verde si ceai de fructe) cu lamaie si indulcit cu miere de la tatal lui Adi :)
 Sa ne fie de bine!!!

sâmbătă, 14 mai 2011

Pizza a la Kati si inghetata de casa

Astazi ne-am dat in petec cu o pizza imensa si plina de calorii, dar am mancat un desert usor si cat de cat sanatos.

Saptamana asta un prieten mi-a trimis link-ul unui blog cu retede de mancare. De acolo m-am inspirat cu aluatul de pizza. Multumesc Dan, foarte utila informatia :).

Cat a fost Sara la kineto, eu m-am aprovizionat din piata cu cotlet crud uscat si sunculita afumata, restul ingredientelor le aveam in frigider.

Aluatul dupa cum spuneam l-am cules de aici.

Am amestecat 8 linguri de faina cu 2 linguri de gris si un praf de sare. Am adaugat drojdie cam cat poti a iei cu varful degetelor, 15 linguri de apa si o lingura cu ulei cu aroma de usturoi (am pus usturoi tocat nu prea marunt intr-o sticla peste care am adaugat ulei de masline. e foarte bun si da o savoare deosebita mancarurilor) si am framantat bine pana s-a facut o coca elastica de marimea unui pumn. L-am facut inainte sa plec la piata si l-am lasat la crescut in castron acoperit.
Dupa ce am venit de la piata, coca avea dublul volumului asa ca nu mi-a mai ramas decat sa toc mezelurile, cascaval si ementaler, o ciuperca gigantica si un ardei iute. Am intins aluatul in forma de cerc si l-am pus in tava.
Am uns aluatul cu bulion, am presarat fulgi de chilli si busuioc uscat si am decorat cu ciupercile si ardeiul iute.
Am pus in cuptorul incins pret de cinci minute la nivelul cel mai aproape de flacara dupa care am scos din cuptor si am adaugat mezelurile si cascavalul.

Apoi am pus din nou in la cuptor la cea mai de sus treapta, ca sa se topeasca bine cascavalul si sa se gateasca mezelurile, 10 minute.

Am portionat feliile imediat ce am scos pizza din cuptor si cand a venit Sara de la sala era numai buna de mancat. A iesit delicioasa, cu blatul crocant, mezelurile proaspat afumate, usor picanta... mmm
Apoi ne-am delectat cu o inghetata de casa, facuta cu o seara inainte, din fructe de padure congelate, cu iaurt tnuva slim si miere de albine, mixat totul la blender, pus in formele de inghetata de la ikea si apoi la congelator.

Si sa ne fie de bine :)) ca tare bun a mai fost...