duminică, 28 iulie 2013

Melcisori cu pere caramelizate




e o reteta adaptata. am mancat intr-un mall o delicatese cu mult zahar si m-am gandit ca o pot reproduce, ceva mai soft si evident, cu faina de macinis :)







am facut aluatul asa: am incalzit 100 g de unt si 200 ml lapte in care am adaugat aprox 7 g drojdie uscata, un praf de sare si o lingurita de zahat. am lasat cateva minute sa se dizolve drojdia si am adaugat faina (de macinis) treptat, in ploaie, amestecand continu. eu am pus din ochi, aprox 400 g, poate mai mult sau mai putin. ma framantat bine aluatul si l-am pus la crescut si l-am lasat pana cand s-a dublat. apoi am intins o foaie peste care am pus doua lingurite de zahar, trei lingurite de cacao, multa nuca de cocos (fulgi) si ici si colo am pus cu lingurita unt de arahide.
apiu am rulat foaia.
si am taiat-o in treisprezece bucati, pe care le-am pus intr-o tava unsa cu unt si le-am lasat inca jumatate de ora la crescut.
dupa ce au crescut le-am dat la cuptor unde le-am tinut jumatate de ora. 
cat s-au copt melcisorii am caramelizat perele. 
cum: am feliat trei pere. intr-o tigaie am ars patru linguri de zahar, cand s-a ingalbenit zaharul am adaugat trei linguri de unt si am amestecat bine cu zaharul ars, dupa ce s-a topit untul am adaugat feliile de pere. le-am lasat cam 10 minute la inmuiat iar la final am adaugat doua linguri de smantana. am omogenizat. intre timp s-au copt si melcisorii. 
mai intai am pus miere pe diecare melcisor, apoi am macinat vreo 20 de bucati de caju necopt pe care le-am turnat peste fiecare melcisor, iar la final am pus feliile de pere si deasupra am turnat caramel.


despre asta vorbim, arata cam bine, iar gustul... cred ca vi-l imaginati ;)

Mini tarte cu banane (fara zahar)

un desert rapid si simplu.





trisez putin, am in congelator aluat de foitaj. ca nu mai framant aluat.... tai 6 rotunduri dintr-o foaie facuta de-a gata :) pe care o pun in formele de mini tarte si le dau la cuptor. aproximativ 15 minute (cuptorul incins)





dupa, tai felii doua banane pe care le asez in formele de tarte, peste aluatul copt


 in blendar pun 200 ml lapte, un ou, 5 curmale si 10 migdale. le mixez bine pana se maruntesc bine migdalele si curmalele si apoi torn compozitia in forme. le umplu pana in margine. la fundul compozitiei raman bucatele de curmale si mugdale pe care cu linfurita pe asez deasupra.






le dau la cuptor aprox 30 de minute si le mancam calde.

acum le-am mancat asa, fara sos.
dar cu alta ocazie ... le-am servit cu ingetata de cocos facuta in casa. sunt delicioase oricum.

indrazniti, reteta este inventata de mine. spontan dintr-un: mami vreau ceva dulce, te duci sa imi cumperi ceva??? se fac mega usor. nu e nevoie de mari veleitati de cofetar! spor!

Lasagna de vinete si dovlecei




fiica mea de aproape o luna a trecut de partea vegetarienilor, prin urmare ne adaptam retetele de mancare la nevoile ei de acum. asa a luat nastere aceasta lasagna, care este usoara si absolut delicioasa.







am facut-o asa: am luat o vanata mare pe care am tocat-o cubulete si am sarat-o si am pus-o intr-o sita la scurs. apoi am tocat un dovledel de marime medie pe care l-am tocat cubulete. am tocat o ceapa marunt si am pus-o la calit in ulei de masline, apoi am adaugat dovleceii, vinetele pe care inainte le-am stors bine de zeama lasata in urma deshidratarii. dupa ce s-au calit bine legumele





dupa ce s-au calit legumele, am adaugat o conserva de rosii in bulion si am lasat la scazut. apoi amam condimentat cu sare, piper, rozmarin proaspat tocat fin si un ardei iute tocat marunt. am fost cam iute ardeiul... dar bun pentru digestie :))






apoi am pregatit sosul bechamel. am incalzit 50 gr de unt, apoi am adaugat o lingura de faina de orez pe care am amestecat-o bine timp de aprox un minut, dupa ce s-a incleiat am adaugat treptat 250 ml lapte, amestecand cu telul mereu, la final am condimentat cu sare si piper si gata :)

trec la montat








iau un vas de ceramica partat si pun doua foi de lasagna, apoi torn putin sos bechamel, cateva linguri de umplututa de dovlecel si vinete, parmezan










si repet operatiunea pana cand termin umplututa de vinete si govlecel.

foi, sos bechamel, umplutura, parmezan... mie mi-au iesit 4 straturi










nu este musai sa fii vegetarian ca sa iti placa. am mancat cu totii, carnivori convinsi si vegetarieni si fosi, de ne-au parait falcile :)












sa ne fie de bine zic si celor care au curaj sa incerce reteta, spor sa aveti.


timp de pregatire cu tot cu tocat, gatit, montat si copt 2 ore.

revin cu desertul :)

duminică, 9 iunie 2013

Empanada



este un soi de placinta umpluta cu tot ce ai prin frigider. in principiu din resturi iese minunata. eu am facut-o din piept de pui ca baza, cascaval, rosie, ceapa verde, tija de telina, maioneze si putin tabasco







am folosit un piept de pui de marime medie, pe care l-am taiat cubulete si l-am calit cu ulei de masline pana s-a albit carnea (ca la creveti), l-am condimentat cu sare de mare si cu piper. nu este nevoie de pregatire finala a puiului pentru ca vreau sa am bucatele de carne suculente si savuroase, nu uscate si fade







am tocat in cubulete mici: 50 grame de cascaval, o rosie mare, trei fire de ceapa verde, o tija de telina. peste aceste ingrediente am adaugat o lingura de mainoeza si cateva picaturi de sos tabasco.




am luat o foaie de placinta gata pregatita (acelea congelate de la supermarchet) si am impartit-o in patru bucati. apoi din fiecare bucata am facut cate o sfera pe care am intins-o, intr- o foaie subtire


am impartit umplutura in 4 gramezi. evident, fiecare gramada alocata unei foi de placinta.
am pus umplutura pe o parte de foaie si cu partea ramasa libera am acoperit umplutura. ca la coltunasi








am rulat marginile ca sa nu iasa umplutura si pentru o lipire sigura dar si estetica, am presat marginile cu o furculta.










am uns empanada cu ou batut si am presarat seminte de in si cascaval ras












apoi le-am bagat la cuptor intr-o tava bine unsa cu unt, de unde le-am scos rumene dupa 40 de minute









noi le-am servit cu sos picant. dar mergeau foarte bine si cu salsa si guacamole

delicioase, sa ne fie de bine :) si voua pentru atunci cand le preparati si degustati ;)

umplutura poate fi diferita. se pot folosi mix-uri de mezeluri ramase in frigider, de asemeni mixuri de branzici... imaginatie sa am si timp :))

vineri, 17 mai 2013

Bombonici home made

o reteta pe care am cules-o dintr-o revista pe care am primit-o in mall-ul din Cotroceni... nu dau numele revistei, dar o citez pe Sara: "Eram sigura ca nu te poti abtine sa respecti reteta :))"




deci, am ras o bucata de ghimbir, cam 2 lingurite, un mar, am pasat o banana. le-am amestecat cu 1 lingura de miere si o lingurita de zeama de lamaie. am omogenizat. am rasnit 175 g de fulgi de ovaz, 50 g seinte de floarea soarelui crude, 50 g alune de padure crude, o lingura fulgi de nuca de cocos si o lingura de goji berry








am amestecat toate ingredientele, apoi am facut bilute din aluat












pe care le-am tavalit prin 50 g fulgi de nuca de cocos amestecata cu 25 g goji berry (le-a pus in rasnita first, ca sa se formeze fulgi de goji)








siiiiiiiiiiiiii, uite cine se linge deja pe degetele :))

duminică, 5 mai 2013

Friptura de miel

Hristos a Inviat!!!
eu nu sunt un mare fan de carne de miel. sunt, cum zic altii fitoasa :))... da, imi place ca friptura sa fie bine pregatita si cand spun asta inseamna sa fie frageda, bine patrunsa si cat mai lipsita de gustul acela de oaie puturoasa :)) si sa fie si light ;)  

cum se poate asta? uite asa:

e prima oara cand gatesc miel. am o pulpa frumoasa de vreo 2 kg. am usturoi, rozmarin proaspat, sare de mare, o lamaie si ulei de masline extravirgin. pisez usturoiul cu acele de rozmarin tocate marunt si sare de mare pana se face o pasta cremoasa, apoi amestec cu zeama de la o lamaie. curat pulpa de miel de pielite si de grasimea in exces, fac cateva crestaturi cu cutitul in pulpa pe ambele parti si introduc in buzunare pasta de usturioi. apoi masez pulpa cu ulei de masline si apoi cu restul de pasta de usturoi.
la final pun cateva crengute de rozmarin pe ambele parti ale pulpei si invelesc in folie alimentara. las pulpa la frigider peste noapte si a doua zi tot ce am de facut este sa pun pulpa in tava si sa introduc tava in cuptor :) cu doua ore inainte de masa la aproximativ 180 de grade. mai fac un sos din zeama de lamaie, sare si ulei de masline cu care stropesc pulpa din cand in cand ca sa se rumeneasca frumos. si..... cam asa arata :)

pentru garnitura am folosit fasole verde congelata, pe care am fiert-o 5 minute apoi am calit-o in unt si condimente (curry madras picant si sare). le-am sevit cu celebrul dresing de iaurt care face ca legumele  fierte sa fie delicioase :)) (asa am convins anumiti sclifositi sa manance legume si acum nu ii mai opresc :)) ). 

deci, dresing-ul se face simplu: se piseaza doi catei de usturoi cu sare de mare, se amesteca cu doua iaurturi, (activia am folosit acum, insa iese si mai delicios cu iaurtul grecesc pilos de la Lidl... dar daca aveti carne grea langa garnitura mai bine folositi un iaurt light) si apoi cu o lingura de ulei de masline. se amesteca totul bine si e gata de rasfatat pastaile in el.

mie mi s-a parut perfecta combinatia, iar friptura a iesit una din cele mai bune fripturi de miel pe care le-am mancat, si am incercat cateva din dorinta de a reusi :))  





light, fara aroma de oaie, frageda... si, nu cred ca mi-au murit laudatorii :p incercati 
sa  aveti Paste Luminat!!!

joi, 28 februarie 2013

Falafel a la Kati :)

daca e zi libera e papa bun :). home, hand, healthy, fresh made.

ce dor imi era sa gatesc!!!

deci, falafel. cea mai simpla si delicioasa reteta. se ia o punga de naut, se pune jumatate din continutul pungii la inmuiat in apa si se lasa peste noapte. apoi se scurge apa si se pun boabele in blender sau masina de tocat, evident la tocat :)).



eu m-am jucat putin, ca imi place sa fiu old fashion din cand in cand, mai ales cand am timp ;) si, am folosit masina de tocat.

am tocat boabele de naut impreuna cu 5 fire de ceapa verde si doua legaturi de patrunjel. apoi am condimentat cu piper, sare, curry madras picant si o lingurita de bicarbonat de sodiu.






am amestecat bine. apoi am pus ulei la incins intr-o tigaie, am format chiftelute rotunde si le-am aruncat la pajit









le-am prajit cate trei minute pe fiecare parte







intre timp am facut un sos de iaurt amestecat cu ulei de masline, sare si condimente cajun (as fi pus si cateva frunze de menta daca as fi avut pentru un plus de savoare) si am pregatit pappadums (la microunde am facut 5 bucati intr-un minut)






cam asa arata masa de pranz pentru ziua de azi.



parol ca e delicioasa combinatia si rapid de pregatit. aproximativ jumatate de ora fara sa punem la socoteala inmuiatul nautului.










sa ne fie de bine ;) si spor la gatit pentru cel care se inspira!