miercuri, 17 august 2011

Tort de banane cu sos de mure

A inceput sa se umple casa. Am fost singura toata vara, mai venea Sara de prin calatoriile ei... o zi, doua... apoi pleca... Dar pentru ca vara este aproape pe sfarsite, incet si pe rand au inceput sa se adune oamenii de pe strazi. Duminica a venit Sara si nu mai pleaca decat impreuna cu mine... ieri tata... si astazi vine si mama... Asa ca asta seara se reintregeste familia. Avem motiv de pregatit chestii. La comanda tatei am impachetat sarmale, am umplut ardei, am facut placinta cu branza si stafide... si la comanda Sarei tortul de banane care trebuia sa fie cu sos de zmeura...insa l-am trimis pe tata la piata sa cumpere zmeura si a venit cu mure :))) FUNNY
Sara are o contributie foarte mare la tot ce am pregatit astazi, pentru ca a stat si m-a ajutat... noroc cu ea si ca am avut programari la cabinet dupaamiaza, ca altfel stateam azi noapte sa gatesc ... nu de alta dar ca sa nu il dezamagesc pe tata... care m-a creierit... a dat cu aspiratorul prin casa de doua ori, m-a intrebat de 100 de ori daca mai e nevoie sa cumpere ceva, de 5 ori daca da drumu la masina de spalat vasele... de alte cateva ori daca sunt sigura ca in sarmale am pus tot ce trebuie ca sa iasa bune:)))) a umplut vazele de flori si a facut slalom din bucatarie in living, in balcon, jos.... ca argintul viu... OMG...

Voi publica reteta de tort de banane pentru ca este mai rar intalnita. Restul bunatatilor sunt comune, le poate pregati oricine si cu ochii inchisi, desi recunosc ca prepararea tortului nu este o mare sofisticatenie...

Bun, dar cum am facut minunatia asta de tort... Am luat 3 banane pe care le-am presat cu furculita. Intr-o oala cu fundul dublu am topit 100 grame de ciocolata amaruie si 175 grame de unt pe care (dupa ce s-au topit) le-am amestecat cu banana.

Separat am batut doua oua, mai intai albusurile, apoi dupa ce s-au intarit am adaugat galbenusurile, 175 grame zahar brun si doua pliculete de zahar vanilat.
Dupa ce s-a topit zaharul am incorporat oul batut in continutul de ciocolata, unt si banana. Am amestecat bine iar la final am adaugat un praf de copt, 100 grame migdale rasnite si 10 linguri de faina.
Am pus compozitia intro tava de tort cu fundul detasabil pe care am tapetato cu hartie de copt, si la final am presarat zahar brun pe deasupra. Am pus in cuptorul incins unde am lasat aproximativ 50 de minute la 180 grade.
Dupa 50 de minute arata asa. Rustic.
Am lasat blatul la racit si in acest timp am topit 50 grame de ciocolata in o lingura de unt cu care am glazurat tortul.
Il vom servi cu sos de mure pe care l-am preparat din 400 grame de mure pe care le-am fiert timp de 10 minute cu 3 linguri de zahar brun.
Nu l-am lasat prea mult la fiert ca sa nu capete gust de gem, sa ramana savoarea murelor crude. Dupa ce au fiert am strecutat zeama, iar fructele le-am pasat in strecuratoate ca sa scap de samburi (desi ei sunt foarte sanatosi, pentru ca sunt un bun antioxidant..)
Am taiat o felie de tort si am dat tatalui la degustat... Zice ca e yammyyyyyyyyyyyyy ;))))) asta inseamna ca sigur ii va placea si mamei
Welcome home mum and I hope to enjoy the goodies!!!

vineri, 5 august 2011

Budinca de banane si caramel servita cu inghetata de cocos

budinca de banane este facuta dupa reteta lui Bill Granger, iar inghetata este dupa urechea mea.
Le-am pregatit saptamana trecuta (mai exact sambata trecuta) cand a venit Sara din plimbarile ei de vacanta. Se face foarte repede si usor.
Am folosit 5 linguri de faina, 3 lingurite de praf de copt, zece linguri de zahar brun si un praf de sare pe care le-am amestecat bine intr-un castron.

Separat am batut un ou bine, in care am adaugat o banana zdrobita, 85 grame de unt topit, o cana de lapte degresat si extract de vanilie. Am amestecat bine pana s-au omogenizat componentele apoi am turnat continutul peste ingredientele uscate, din nou am amestecat bine pana la omogenizare. Am pus compozitia intr-un vas de ceramica. Am taiat o banana felii si am adaugat deasupra compozitiei.

Separat, intr-o lingura de unt am caramelizat 3 linguri de zahar brun. Dupa ce zaharul s-a caramelizat am adaugat 100 de ml de apa si dupa ce caramelul s-a dizolvat in continutul de apa am turnat siropul peste compozitia din vasul de ceramica si apoi am pus repede in cuptorul incins.

Am lasat-o 50 de minute in cuptor timp in care am facut inghetata de cocos. Mai exact am amestecat 6 linguri de zahar brun cu 400 ml de smanana grasa, o cutie de 300 ml de lapte  de cocos (am gasit la Mega Image) si doua linguri de fulgi de cocos. Cand zaharul s-a topit am adaugat continutul in masina de inghetata si am lasat la mixat aproximativ 40 de minute. Nu am facut poze cu procesul de pregatire a inghetatei...

Dupa 50 de minute budinca de banane arata cam asa
Am inchis cuptorul, am pus inghetata la congelator si am plecat sa o iau pe Sara de la gara iar cand ne-am intors, am savurat bunatatea de budinca care inca aburea, cu bunatatea de inghetata de cocos
si tare bune au mai fost... mmmmmmmm.... am eu o vorba, dar nu o spun :))