sâmbătă, 12 martie 2011

Saramale de post pe varza calita

Ieri am rugato pe mama sa cumpere o varza murata din piata. Si, azi de dimineata m-am trezit cu chef de gatit, asa ca ma studiat varza ca sa vad ce se poate face din ea. Asa am ajuns la concluzia ca nu ar strica si niste saramulte de post si niste varza calita:)). Zis si facut. Am luat varza, am separato de frunze, am sortat ce merge la sarmale si ce merge la varza calita. Frunzele pentru sarmale le-am oparit, iar restul verzei ce a ramas am tocato marunt.
Apoi, pentru varza am luat o ceapa mare, am tocato marunt, am calito in ulei de masline si dupa ce s-a ingalbenit am adaugat un ardei kapia la fel de tocat, apoi am stins cu rosii in bulion, am condimentat cu sare, piper, cimbru si foi de dafin. Am adaugat varza si ceva apa si am pus totul la fiert la foc mic, nu foarte mult ci pana am pregatit umplutura de samrale si am impachetat sarmalele.

Pentru umplutura de sarmale am pus la calit in cateva linguri de ulei de masline o ceapa la fel de mare tocata la fel de marunt. Dupa ce s-a inmuiat ceapa am adaugat un ardei kapia tocat marunt, un morcov mare dat pe razatoare, o cana de orez salbatic (asta ma avut in dulap, dar se pune orez normal), si o conserva de rosii tocate in bulion. Am lasat pe foc pana s-a scazut zeama de la rosiile in bulion si s-a inmuiat putin orezul, dupa care am inchis flacara si am lasat umplututa la racit.
Dupa ce s-a racit am rulat sarmalele. MARI, ca nu am rabdare sa le fac mici :)).
Am pus intro oala mare un rand de varza calita, peste care am adaugat un rand de sarmale.

si am continuat cu inca un strat de varza si un rand de sarmale. Au iesit 14 sarmaloaie. Si la final am acoperit cu inca un strat de varza calita.

Separat am facut un sos din bulion, sare, cimbru (pentru cimbru prefer varianta de la tarani, adica manunchiul ala uscat, cibrul din comert nu are acelasi gust placut), piper, miere, am fiert si am adaugat peste sarmale si varza.
Dupa care am pus oala pe foc pana a dat in fiert. Intre timp, am incins cuptorul si dupa ce au dat sarmalele in fiert am pus oala in cuptor. Am lasato acolo 3 ore, dar am controlato din cand in cand si am mai adaugat suc de rosii.
Si asa le-am servit, le-am mancat cu mamaliga calda si ardei iute. Ne-am lins pe degete cu totii :)) Sa ne fie de bine!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu