vineri, 25 martie 2011

Tarta Tatin

Am vorbit cu prietena mea pe mess si mi-a spus ca a facut Tarta Tatin. Asa ca mi s-a facut pofta teribila. E cea mai buna tarta ever si are o poveste foarte draguta.

Surorile Tatin lucrau intr-un mic hotel. Una din ele si anume Stephanie Tatin se ocupa de bucataria hotelului, o foarte buna bucatareasa de altfel. Intr-o zi foarte aglomerata a inceput sa prepare ca desert o placinta traditionala de mere. Toate bune si frumoase pana cand, dupa ce a pus merele la cuptor si-a dat seama ca a uitat sa puna aluatul. Asa ca ce mai putea face decat ca l-a pus deasupra merelor. Cand a scos placinta din forma, pentru ca nu mai avea timp sa faca o alta placinta si clientii asteptau desertul a servit placinta rasturnata. Si asa s-a nascut renumita si delicioasa tarta. II mai spune si tarta rasturnata. Cred ca iese la fel de delicioasa si cu pere, inca nu ma incercat, dar reteta traditionala cu mere este o minunatie.

Cum am pregatit aceasta delicoasa tarta:

Am amestecat 100 gr de margarina rece (din frigider) (ea se face cu unt, dar fiind in post am inlocuit cu margarina) cu 200 grame de faina si un praf de sare. Dupa ce a inceput sa se formeze un aluat am adaugat o lingura de smantana vegetala (si aici la fel ca la unt, in reteta originala se foloseste smantana animala) si am framanat bine pana s-a format o coca :).

L-am pus la frigider intr-o folie alimentara de plastic si am plecat la Carrefour sa cumpar mere si zahar brun.
Am luat 4 mere Cortland, stiu ca sunt bune (gustoase) coapte.
Am pus 2 linguri de margarina la topit (si aici la fel, se pune unt, iese mult mai gustos dar si cu margarina este bun) si 4 linguri de zahar brun.

Am curatat merele de coaja, le-am taiat in 4 si le-am curatat de seminte. Dupa ce s-a topit zaharul am adaugat bucatile de mar in oala si le-am lasat la caramelizat.

Dupa ce s-au caramelizat merele am avut grija sa intorc bucatile de mar cu partea unde a fost miezul in sus, am scos aluatul din frigider l-am intins cu sucitorul si am format o foaie de dimensiunea oalei in care am caramelizat merele (pentru ca spre rusinea mea nu am forma mare de tarta :( ) si am pus foaia deasupra merelor. Am presat aluatul cu degetele, usor, in asa fel incat sa se muleze peste mere si l-am gaurit cu furculita ca sa nu se deformeze la copt.
Am incins cuptorul si am lasat la copt la 150 grade aproximativ 40 de minute. Dupa ce s-a copt, am scos oala din cuptor si am lasat-o 15 minute sa se racoreasca, apoi am rasturnat tarta pe un platou.

TADAM :)
O data pe saptamana ne permitem asa bunatati ;) suntem la cura, nu de alta.

duminică, 20 martie 2011

Legume la gratar

A cumparat mama 2 vinete, pentru ca stie ca suntem mari mancacioase de vinete. Si pentru ca avem inca in congelator vinete coapte pentru salata si aceste vinete timpurii facute la forta nu sunt prea gustoase pentru salata m-am gandit sa le fac la gratar.

Asa ca am spala bine vinetele si le-am feliat. Le-am sarat si le-am lasat o ora sa sa inmoaie si sa scoata elimine zeama. Am taiat in 2 si 3 rosii, si am curatat ciuperci champinion si le-am taiat in doua. Asta ca sa fie mai consistenta masa de pranz.

Dupa ce s-au scurs vinetele, le-a pus in tigaia gratar bine incinsa. 3 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte. Am pus langa si rosiile pe care le-am condimentat cu sare si piper.
Apoi am agaugat ciupercile
Si le-am servit cu ardei iute

si cu fresh de mere si morcovi
Simplu, usor, rapid, delicios. Sanatate curata :))

Tarta de fructe de padure de post

Desi Sara este la cura, nu m-am putut abtine sa nu fac niste delicioase mini tarte de post cu fructe de padure si jeleu de lamaie (la plic marca Carrefour). Insa o data pe saptamana cred ca vom face o mica exceptie, nu de alta dar e bine sa mai primeasca si cate o recompensa din cand in cand. ;) a, si ieri nu am fost la film, asa ca vom inlocui caloriile din popcorn si suc, de la tarte (desi tind sa cred ca tartele au mai putine calorii).

Asa ca am inceput prin a amesteca ingredientele pentru aluat si anume:

100 de grame de margarina Becel, 100 de grame de apa calduta, 100 de grame de zahar brun, un varf de cutit de sare, jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, faina cat cuprinde.

Am amestecat ingredientele toate cu o spatula

 Si cand s-a mai intarit am framantat cu mana.
Dupa ce a devenit o coca consistenta, am lasat aluatul odihnit aproximativ o ora la temperatura camerei.
Intre timp am scos fructele de la congelator si le-a lus intr-un castron la decongelat.
Am spalat formele de mini tarte si am rugat-o pe Sara sa le unga cu margarina.
Intre timp am preparat jeleul, mai exact am pus apa la fiert cu zahar brun. Am amestecat continutul plicului cu apa si l-am pus peste apa cand a dat in fiert. Sara mi-a citit modul de pregatire :))
OK, dupa ce a trecut ora in care s-a odihnit aluatul l-am facut foi si l-am pus in formele de tarte.

Apoi le-am adautat in cuptor unde le-a tinut aproximativ jumatate de ora.

Dupa ce s-au copt le-am umplut cu un strat de jeleu, apoi am adaugat fructele, dupa care am completat cu jeleu acoperind fructele de padure.

Inca nu le-am gustat pentru ca m-am gandit sa le tin la racit ca sa se inmoaie aluatul cu zeama lasata de la fructele de padure si de jeleu.
                                                             
Cu siguranta au iesit bune :))
Mi-a ramas mult aluat, pentru ca am adaugat 200 grame de apa in loc de 100. Asa ca l-am facut foi in pachete de cate 6 bucati (si intre foi am adaugat folie alimentara ca sa nu se lipeasca intre ele) si le-am pus la congelator. O sa fie un experiment, pentru ca pana acum nu am mai pus genul asta de aluat la congelat, insa voi vedea daca am facut bine cand il voi refolosi.

sâmbătă, 12 martie 2011

Saramale de post pe varza calita

Ieri am rugato pe mama sa cumpere o varza murata din piata. Si, azi de dimineata m-am trezit cu chef de gatit, asa ca ma studiat varza ca sa vad ce se poate face din ea. Asa am ajuns la concluzia ca nu ar strica si niste saramulte de post si niste varza calita:)). Zis si facut. Am luat varza, am separato de frunze, am sortat ce merge la sarmale si ce merge la varza calita. Frunzele pentru sarmale le-am oparit, iar restul verzei ce a ramas am tocato marunt.
Apoi, pentru varza am luat o ceapa mare, am tocato marunt, am calito in ulei de masline si dupa ce s-a ingalbenit am adaugat un ardei kapia la fel de tocat, apoi am stins cu rosii in bulion, am condimentat cu sare, piper, cimbru si foi de dafin. Am adaugat varza si ceva apa si am pus totul la fiert la foc mic, nu foarte mult ci pana am pregatit umplutura de samrale si am impachetat sarmalele.

Pentru umplutura de sarmale am pus la calit in cateva linguri de ulei de masline o ceapa la fel de mare tocata la fel de marunt. Dupa ce s-a inmuiat ceapa am adaugat un ardei kapia tocat marunt, un morcov mare dat pe razatoare, o cana de orez salbatic (asta ma avut in dulap, dar se pune orez normal), si o conserva de rosii tocate in bulion. Am lasat pe foc pana s-a scazut zeama de la rosiile in bulion si s-a inmuiat putin orezul, dupa care am inchis flacara si am lasat umplututa la racit.
Dupa ce s-a racit am rulat sarmalele. MARI, ca nu am rabdare sa le fac mici :)).
Am pus intro oala mare un rand de varza calita, peste care am adaugat un rand de sarmale.

si am continuat cu inca un strat de varza si un rand de sarmale. Au iesit 14 sarmaloaie. Si la final am acoperit cu inca un strat de varza calita.

Separat am facut un sos din bulion, sare, cimbru (pentru cimbru prefer varianta de la tarani, adica manunchiul ala uscat, cibrul din comert nu are acelasi gust placut), piper, miere, am fiert si am adaugat peste sarmale si varza.
Dupa care am pus oala pe foc pana a dat in fiert. Intre timp, am incins cuptorul si dupa ce au dat sarmalele in fiert am pus oala in cuptor. Am lasato acolo 3 ore, dar am controlato din cand in cand si am mai adaugat suc de rosii.
Si asa le-am servit, le-am mancat cu mamaliga calda si ardei iute. Ne-am lins pe degete cu totii :)) Sa ne fie de bine!!!