Ieri am facut o rulada delicioasa de care ma mandresc. Am vrut sa fac ciabatta, insa reteta era pe net si netul nu mergea, asa ca am apelat la carnetelul cu retete, in care notasem aceasta reteta de pe postul de tv Paprika. Insa pentru ca am fost foarte darnica si am facut aluat de paine din plin, am improvizat de voie, de nevoie si asa s-au nascut doua lipii care ne-au prins bine la omleta pe care am pregatiro rapid pentru masa de pranz si, am facut o painica (prima reusita de altfel din istorie) din acelasi aluat.
Am pus o cana cu apa, drojdie cat o nuca, sare o lingurita, 3 linguri de ulei de masline, 2 linguri de faina neagra de grau. Am amestecat bine aceste ingrediente si le-am lasat putin
apoi, am adaugat treptat faina, amestecand continu pana s-a format o coca elastica.
Am invelit castronul in folie de plastic si am lasat la crescut jumatate de ora. Cand am vazut cat a crescut mi-am dat seama ca este prea multa coca (ne avand prea multa experienta in domeniul aluaturilor crescute) si mi-a venit in cap sa fac 2 lipii. Am rupt cat se prinde in mana, de doua ori aluat si am intins cate o foaie subtire
pe care am puso intro tigaie la foc mic
si am lasato la copt cate 3 minute pe fiecare parte
Foarte gustoase au iesit, le-am mancat cu omleta taraneasca.
Apoi restul aluatului l-am impartit intr-o bucata mai mare si una mai mica. Din bucata mai mica am modelat o franzela
pe care am crestato cu un cutit si am mai lasato la crescut aproximativ 15 minute. Inainte sa o pun la cuptor am presarat niste seminte de chimen deasupra. Am puso la cuptorul incins si am lasato la foc domol, aproximativ jumatate de ora, pana s-a rumenit frumos.
mmmm, prima painica reusita. :)). Calda are coaja crocanta, cand s-a racit a ramas moale si pufoasa. Am mai incercat cu ani in urma, insa rezultatul a fost dezastruos. Nu cunosc motivul...
Bun,
intr-un castron am amestecat 100 de grame cascaval ras, 1 ou batut, cateva fire de marar tocat marunt, kaizer aproximativ 50 grame tocat in cubulete, jumateate de piept de pui mare tocat cubulete, seminte de chimen. Nu am pus sare si alte arome ca am atatea gusturi pe care vreau sa le simt. Le-am amestecat bine
am intins o foaie din bucata cea mai mare de aluat si am intins compozitia intr-un strat uniform, lasand o portiune din margine de foaie libera care ma ajuta in momentul in care o rulez sa nu iasa compozitia din aranjament.
apoi am rulat incepand cu partea acoperita de compozitie
si am pus rulada in tava
am acoperit tava cu o folie de plastic si am lasato inca jumatate de ora la crescut. Apoi am batato in cuptor 40 de minute la foc domol
Am lasato sa se raceasca si apoi am scoso din tava si am ingurgitat.
Cum a spus Sara, BUN - BUN, MMMMMMMMM
Si pentru ca nu m-am putut abtine si tot eram la capitolul copt, am profitat si de ziua racoroasa care a fost ieri si am facut si cateva bucati de ciabatta cu reteta luata de aici.
Facuta din faina neagra, 2 bucati cu susan, 2 bucati cu chimen si 3 bucati cu masline. Am urmat instructiunile de pe blogul mentionat si la sfarsit am impartit aluatul in trei si apoi, in doua pentru varianta cu susan si chimen si, in 3 pentru varianta cu masline, iar in fiecare portie am pus ingredientele mentionate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu