duminică, 26 iunie 2011

Tarta cu bacon

De cand au venit caldurile am renuntat sa mai stau pe langa aragaz. Venirea Sarei de la tara m-a determinat sa fac o delicioasa tarta cu bacon, nu de alta dar a lipsit o saptamana si am simtit nevoia sa o intampin cu ceva bun :)

Este o reteta care implica foarte putin timp de pregatire si absolut nici un fel de talent, tinand cont de faptul ca am folosit aluat de foietaj, iar umplutura e facuta din ce mai e prin frigider.
Deci, am decongelat aluatul de foietaj, l-am intins in asa fel incat sa acopere de doua ori vasul de ceramica in care va fi coapta, am taiat foaia in 2, am uns vasul de ceramica cu unt si am asezat foaia de placinta
Am gaurit pe alocuri aluatul cu furculita ca sa nu se umfle si respectiv deformeze si apoi am pregatit umplututa:
- o ceapa pe care am tocato mediu
- 4 felii de bacon pe care le-am taiat cubulete
- o bucata de pastrama de piept de pui tocata cubulete
- 100 gr cascaval ras
- 4 oua batute
Am pus toate aceste ingrediente pe supratata foii de placinta, am presarat pe deasupra piper si boia iute.
Din cantitatea de oua am pastrat o parte pentru uns foaia de deasupra.

Si am acoperit cu cealalata jumatate de foaie pe care am unso cu oul pastrat, rozmarin tocat marunt si seminte de susan. Am gaurit si foaia de deasupra cu o furculita si am pus in cuptorul incins la 180 de grade.
Am lasat tarta la copt aproximativ 30 de minute pana s-a rumenit frumos

Este intr-un fel si anume: CAM BUNA. Nu vreau sa stiu cate calorii are :)) asta seara ne rasfatam ;)

Cu umplutura ne putem juca in functie de imaginatie, buget, resturi din frigider, preferinte... Acum ma gandesc ca baconul si pastrama pot fi inlocuite cu carne tocata, piept de pui, resturi de friptura ramase de la masa, ciuperci, conopida etc, ouale pot fi puse si intregi etc,

vineri, 24 iunie 2011

Limonada

din punctul meu de vedere aceasta este bautura perfecta pentru aceste zile caniculare, care ne ajuta sa ne hidratam, sa ne racorim, sa ne vitaminizam si sa simtim in acelasi timp si un gust savuros care pentru mine ste foarte important.

Dar cum am facut sa fie asa de savuroasa? Am luat 10 frunze de menta proaspata pe care le-am maruntit, impreuna cu cateva "ace" de rozmarin proaspat si am adaugat in mojar. Am pisat menta si rozmarinul impreuna cu 2 linguri de zahar brun pana au iesit toate uleiurile din plante.


Apoi am luat bucata de ghimbir si am dat de doua ori pe razatoare. E suficient cat sa ii dea o aroma placuta si sanatoasa, dar sa nu se simta ca e de la ghimbir. Trebuie sa recunosc ca nu ma innebunesc dupa gustul lui desi stiu cate beneficii poate aduce.
Apoi am pus toate aceste bunatati in blendar.

si am mixat 30 de secunde

Am luat apa rece de la frigider si am turnat intr-un cofer si peste am adaugat mixtura aromata si inca 4 linguri de zahar brun. Am amestecat bine si, voila

Si apoi am baut cu o sete si o placere greu de descris in cuvinte :))
Proaspat, sanatos, racoritor, delicios, bautura perfecta pentru o zi caniculara de vara.

duminică, 12 iunie 2011

Rulada sandwich si painici

Ieri am facut o rulada delicioasa de care ma mandresc. Am vrut sa fac ciabatta, insa reteta era pe net si netul nu mergea, asa ca am apelat la carnetelul cu retete, in care notasem aceasta reteta de pe postul de tv Paprika. Insa pentru ca am fost foarte darnica si am facut aluat de paine din plin, am improvizat de voie, de nevoie si asa s-au nascut doua lipii care ne-au prins bine la omleta pe care am pregatiro rapid pentru masa de pranz si, am facut o painica (prima reusita de altfel din istorie) din acelasi aluat. 


Am pus o cana cu apa, drojdie cat o nuca, sare o lingurita, 3 linguri de ulei de masline, 2 linguri de faina neagra de grau. Am amestecat bine aceste ingrediente si le-am lasat putin
apoi, am adaugat treptat faina, amestecand continu pana s-a format o coca elastica.

Am invelit castronul in folie de plastic si am lasat la crescut jumatate de ora. Cand am vazut cat a crescut mi-am dat seama ca este prea multa coca (ne avand prea multa experienta in domeniul aluaturilor crescute) si mi-a venit in cap sa fac 2 lipii. Am rupt cat se prinde in mana, de doua ori aluat si am intins cate o foaie subtire

pe care am puso intro tigaie la foc mic

si am lasato la copt cate 3 minute pe fiecare parte

Foarte gustoase au iesit, le-am mancat cu omleta taraneasca.
Apoi restul aluatului l-am impartit intr-o bucata mai mare si una mai mica. Din bucata mai mica am modelat o franzela
pe care am crestato cu un cutit si am mai lasato la crescut aproximativ 15 minute. Inainte sa o pun la cuptor am presarat niste seminte de chimen deasupra. Am puso la cuptorul incins si am lasato la foc domol, aproximativ jumatate de ora, pana s-a rumenit frumos.

mmmm, prima painica reusita. :)). Calda are coaja crocanta, cand s-a racit a ramas moale si pufoasa. Am mai incercat cu ani in urma, insa rezultatul a fost dezastruos. Nu cunosc motivul...

Bun,
intr-un castron am amestecat 100 de grame cascaval ras, 1 ou batut, cateva fire de marar tocat marunt, kaizer aproximativ 50 grame tocat in cubulete, jumateate de piept de pui mare tocat cubulete, seminte de chimen. Nu am pus sare si alte arome ca am atatea gusturi pe care vreau sa le simt. Le-am amestecat bine

am intins o foaie din bucata cea mai mare de aluat si am intins compozitia intr-un strat uniform, lasand o portiune din margine de foaie libera care ma ajuta in momentul in care o rulez sa nu iasa compozitia din aranjament.

apoi am rulat incepand cu partea acoperita de compozitie
si am pus rulada in tava

am acoperit tava cu o folie de plastic si am lasato inca jumatate de ora la crescut. Apoi am batato in cuptor 40 de minute la foc domol

Am lasato sa se raceasca si  apoi am scoso din tava si am ingurgitat.
Cum a spus Sara, BUN - BUN, MMMMMMMMM

Si pentru ca nu m-am putut abtine si tot eram la capitolul copt, am profitat si de ziua racoroasa care a fost ieri si am facut si cateva bucati de ciabatta cu reteta luata de aici.
Facuta din faina neagra, 2 bucati cu susan, 2 bucati cu chimen si 3 bucati cu masline. Am urmat instructiunile de pe blogul mentionat si la sfarsit am impartit aluatul in trei si apoi, in doua pentru varianta cu susan si chimen si, in 3 pentru varianta cu masline, iar in fiecare portie am pus ingredientele mentionate.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Orez cu caramel si stafide

Nu stiam ce sa fac desert care sa nu fie copt, sa nu dureze mult si sa fie delicios. Si, pentru ca si eu si Sara aveam pofta de orez cu lapte m-am gandit sa il pregatesc ceva mai special.

Am topit 3 linguri de unt peste care am adaugat 5 linguri de zahar.
Am lasat la caramelizat, pana s-a format o pasta maronie. Peste aceasta pasta am adaugat o cana pe orez care a stat inainte in apa la inmuiat aproximativ 20 de minute, dupa ce a fost spalat bine.
Am amestecat bine si am adaugat 4 cesti de lapte (am folosit aceeasi ceasca cu care am masurat orezul).


Cand totul a inceput sa dea in clocot
Am pus o mana de stafide maronii si am lasat la fiert la foc mic

Cand orezul a fiert,
am acoperit oala si am lasat orezul sa se umfle.

MMMMM, este cam ... bun ;)

Pulpa de curcan cu legume

Acum vreo 2 saptamani am gatit aceasta mancare delicioasa. Pentru ca vazusem pe blogul lui Dobro ca si-a achizitionat oala de lut, mi-am amintit ca mi-am cumparat si eu una din Bulgaria pe care nu am mai folosito de multa vreme. E drept ca este cam mica si asta este motivul pentru care nu prea o folosesc decat cand la masa sunt 2 persoane.
Am luat cativa cartofi mici noi, niste fasole verde congelata pe care o aveam in congelator si o ceapa verde mare pe care am tocato marunt si le-am pis in oala de lut. Am presarat sare si piper.
Apoi am pis carnea care a fost spalat ainainte si condimentata cu sare si piper
Si la sfarsit o rosie mare taiata felii.
Am acoperit si am pus la cuptor unde am lasat 2 ore

Timp in care am facut orez cu caramel si stafide si curat prin casa :))
Apoi cand s-a apropiat ora mesei eram gata si cu treaba prin casa si cu mancarea ;)

E o mancare satioasa, gustoasa pentru care nu e nevoie de foarte mult talent sau efort.

Sa ne fie de bine :)

duminică, 5 iunie 2011

Tort Panna Cota

Este un desert italienesc. Nu stiu ce mi-a venit sa faca reteta asta. Vroiam ceva special pentru aniversarea Sare, fara blat si traditionalele creme de unt. Pana anul acesta Sara prefera ca tortul de ziua ei sa fie o surpriza, insa anul acesta a preferat sa contribuie la pregatirea lui. Sa fie de vina varsta???
Zilele astea mi-am pus rabdarea la incercare si se pare ca ammmmmmmmmmmmmmmmm dar nu suficienta incat sa imi iasa straturile perfect drepte. Poate data viitoare :)
Nu este greu de facut, e cel mai simplu tort pe care l-am facut ever.

Pentru primul strat am copt migdale, le-am pus pe o hartie de copt, am ars zahat si l-am pus peste migdale. Dupa ce s-a racit am rupt bucatele si am pus la blender la mixat.
Intr-o oala am adaugat 200 ml frisca lichida, 50 ml lapte si am pus la fiert la foc mic. Cand compozitia a inceput sa fiarba am adaugat continutul de migdale rasnite si doua foi de gelatina hidratate inainte. Am luat de pe foc continuand sa amestec. Intr-o forma, o cutie de plastic pe care am unso cu ulei, am adaugat compozitia si am lasato sa se raceasca. Cand s-a racit am adaugat cutia la congelator.

Pentru al doilea strat am facut zahar de menta (Sara mai exact). Adica am luat frunze de menta proaspata, cam o mana de frunze si cinci linguri de zahar pe care Sara le-a pisat bine si cu rabdare in mojar pana ce frunzele s-au pasat bine si zaharul s-a inverzit si a devenit uleios (folosesc acest zahar si la limonada, ii da un gust racoritor si placut).
Am pus la fiert, ca si la primul strat, smantana si laptele in aceleasi cantitati, iar la sfarsit am adaugat zaharul mentolat. L-am lasat la inca un clocot ca sa se desfaca aromele, apoi l-am stracurat si am adaugat gelatina. Am amestecat continu.ca sa nu se formeze pojghita deasupra. Cand aproape s-a racit am adaugat compozitia peste primul strat.
Urmatorul layer e cu aroma de inka. Frisca si laptele la fiert, dupa ce a dat in fiert am adaugat 3 linguri de inka si 5 de zahar, gelatina hidratata, amestecat bine bine... Am scos cutia din congelator. Am rupt bucatele de biscuiti cu fulgi de ciocolata pe care le-am pus deasupra stratului de menta si peste am turnat stratul de inka. Aici au luato razna layerele, pentru ca stratul de menta nu s-a intarit suficient (cred, ca el este rebelul care face nota discordanta, sau mai exact ii da un aspect interesant felii) incat sa sustina stratul de inka. S-a racit, am pus la congelator si m-am apucat de urmatorul strat.

Nu putea sa lipseasca aroma de vanilie. Urmatorul layer a fost facut ca toate celelalte cu diferenta ca la urma am adaugat extract de vanilie burbon, zahar, gelatina, amestecat, racit, turnat peste, dat la congelator 5 minute. Cutia este plina, rasa. Cantitatile toate au intrat la fix, nici daca masuram cu exactitate nu reuseam sa le potrivesc. Oricum, ma gandeam ca voi face atatea straturi cate sa umple cutia. Urmatorul ar fi fost de capsuni daca mai incapea...

Apoi am luat cutia si am puso in frigider peste noapte. A doua zi ce dimineata am rasturnat compozita pe un vas ceramic
Am scris la multi ani cu fasii de lamaie zaharisite. In tandem cu torul am facut dulceata de nuci verzi, si la siropul de zahar am adaugat fasii de coaja de lamaie pe care le-am scos in momentul in care sa inceput sa se lege siropul.
Si am trisat cu trandafiri decorativi de napolitana de la Dr Oetker ca sa catig timp pentru iesit la Hard Rock Cafe :)) unde am mai ingurgitat o felie de tort de ciocolata cu inghetata de vanilie in timp ce ospatarii ii cantau Sarei la multi ani!!! :))))
La multi ani frumusica mea fetita speciala, draga si unica!!! Sa ti se implineasca tot ce iti doresti, sa fii sanatoasa si sa ai noroc cu carul!!!
O explozie de arome delicate, fine si bine potrivite intro singura felie!!! Sa ne fie de bine si tortul si implinierea celor 14 ani de viata ai fiicei mele :)