joi, 29 decembrie 2011

Mic dejun cald, rapid


Azi am facut un mic dejun la mare viteza. Am dat un search in frigider, am eliminat mancarurile care au ramas de la craciun si ce a ramas am scos. Adica, lipie libaneza, cascaval, salam sinaia, masline kalamata, oua :)

am luat o lipie si
am pus-o intr-o farfurie, am spart un ou peste
am pus farfuria in microunde si am lasat un minut jumatate
peste care am adaugat cascaval ras si felii de salam sinaia
si am mai pus 40 de secunde la microunde, apoi am adaugat piper si rozmarin tocat
Sara este in perioada in care refuza sa manance oua, asa ca ei i-am facut fara ou
este ca o pizza cu blat foarte subtire si crocant.

timp de preparare de la cautat in frigirer si pana la pus pe masa 10 minute, gust delicios, muuulllte calorii... dar scuza ca suntem intre Craciun si anul nou functioneaza ;) deci enjoy

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Tort de nuci de Craciun

Anul acesta am asteptat, asa cum astept in fiecare an o reteta de tort crantz... o sa o inventez eu pe a mea la un moment dat, cand voi fi in mood. Acum am facut un tort care la gust seamana cu crantz-ul.


Am luat 5 oua, le-am separat albusul de galbenus, am batut albusul spuma, am adaugat 5 linguri de zahar, doua pliculete de zahar vanilat, apoi dupa ce s-a topit zaharul am adaugat pe rand albusurile, apoi 100 grame de migdale macinate, 150 grame nuci macinate, un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt si 3 linguri de faina de orez. am omogenizat bine.
Am tapetat forma de tort cu fund detasabil cu margarina becel si am pus aluatul in forma. Am pus in cuptorul incins si am lasat 40 de minute. Dupa ce s-a racit l-am sectionat blatul in 2.

Cat s-a copt blatul de tort am facut zahar ars din 100 g de zahar si l-am turnat peste 200 g miez de nuca.
iar dupa ce s-a racit zaharul de pe miez Sara le-a dat prin masina de maruntit nuca.
Apoi am facut ornamentele pentru decor, din martzipan si din ice-ing.

Dupa ce am sectionat blatul l-am insiropat, nu foarte generos, pentru ca urmeaza sa il umplu cu o crema usoara din frisca. siroul l-am facut din zahar vanilat 2 pliculete, 2 linguri de zahar si apa.

Crema

am batut 900 ml de frisca lichida hulala pana a inceput sa se intareasca, am adaugat nuca macinata si am mai mixat pana s-a intarit bine.
Apoi am pus un strat generos de crema peste primul blat, am pus al doi-lea blat si apoi am completat cu restul cremei (care apropos este delicioasa, are gust de cranz).
apoi am "aruncat" deasupra cremei fulgi de ciocolata
si la final am pus jucariile de martzipan si gata... asteptam sa il papam
Este o reteta foarte simpla si rapida. Mai mult mi-a luat sa ma joc cu martzipan-ul, ca nu am mare experienta de modelat in el si mi-am lipit si urechile :))) O sa dau feedback pentru gustul final, dupa ce il voi gusta. Craciun Fericit!!!

duminică, 18 decembrie 2011

Fursecuri cu migdale si fursecuri cu ciocolata si scortisoara

Vine Craciunul si ne tot gandeam ce bunatati home made punem in "pungute" pentru prietenii nostri. Initial vroiam sa incerc o reteta de caramele cu fistic si migdale, dar am nevoie musai de termometru de zahar, nu am gasit la noi si cand am fost prin alte locuri am uitat sa caut... Asa ca anul acesta am facut fursecuri, din doua compozitii, cu diferite forme. Inspiratia ne-a venit consultand o revista pentru femei, am vazut multe retete din care le-am ales pe acestea


Prima reteta. Fursecurile din dreapta. Am mixat 180 grame unt cu 100 grame de zahar pudra si un ou intreg pana s-a facut o crema spumoasa. Am adaugat un zahar vanilat, un praf de copt, un praf de sare, 300 grame faina si aproximativ 30 grame fulgi de nuca de cocos. Am pus aluatul in folie de plastic si l-am bagat la frigider pentru jumatate de ora.
in acest timp am pregatit aluatul pentru reteta 2. La fel, mixat Zahar pudra 100 grame, unt 250 grame, un ou, pana se face o spuma cremoasa, apoi am adaugat 100 grame de migdale rasnite, un zahar vanilat, un varf de cutit de praf de copt, un praf de sare, 350 grame faina. Am framantat bine pana s-a format o coca pufoasa.
si am impachetat in folie si am pus la frigider timp de 2 ore.

Cat am facut aceasta a doua "coca" s-a scurs timpul de stat la rece pentru primul aluat.

Am impartit aluatul in mici bilute, carora le-am facut un orificiu in mijloc
mijloc pe care l-am umplut cu fulgi de ciocolata neagra
le-am pus intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu pe care am bagat-o in cuptorul incins la 180 grade, unde le-am tinut 15 minute.
imediat ce le-am scos din cuptor le-am presarat cu fulgi de nuca de cocos
si cand s-au mai racit le-am presarat si un praf de scortisoara.

Totul a durat jumatate de ora, plus aproximativ 45 de minute pregatirea aluatului si tinutul la frigider. Deci este o reteta foarte rapida. Sara zice ca sunt bune, eu nu le pot gusta.

Bun, dupa doua ore de lasat coca numarul 2 la frigider, ne-am apucat de modelat. De data asta am facut forme de braduti, stele, floricele, inimoare.

le-am uns cu galbenus de ou si am lipit fulgi de migdale
Le-am dat la cuptor care era deja incins biiinnne de la fursecurile numarul 1, timp de 15 minute. Dupa ce le-am scos le-am presarat cu zahar pudra.
Le-am lasat peste noapte sa se "linisteasca, ca astazi sa le ambalam in cutii albe
cutii pe care le-am decorat cum am stiut noi mai frumos :)
Sara a fost asistenta mea de nadejde la aceste pregatiri, motiv pentru care am pregatit fursecurile cu si mai multa dragoste ;). Speram sa fie pe placul papilelor voatre gustative dragii nostri prieteni :)
si sa va fie de bine :)